Cognitieve ontwikkeling van een baby

De ontwikkeling van baby’s op cognitief gebied is niet alleen interessant om te leren kennen en volgen, maar vooral ook om te stimuleren. Iedere baby is anders, maar de meeste gezonde baby’s kennen grotendeels dezelfde ontwikkelingscurve.

Door te weten hoe je deze ontwikkeling ook nog eens zelf positief kunt stimuleren, ben je goed en bewust bezig.
In dit artikel nemen we met je door hoe de cognitieve ontwikkeling van je baby verloopt en wat jij zelf kunt doen!

De cognitieve ontwikkeling begint direct bij de geboorte

Onder de cognitieve ontwikkeling verstaan we de verstandelijke leerproces van een mens. Vanaf dag 1 op deze wereld komen indrukken en impulsen op de baby af. Deze worden allemaal opgeslagen / verwerkt en vormen een basis voor later handelen. Dus zodra de baby ter wereld komt begint het verstandelijke of ook wel het cognitief ontwikkelen.

Cognitief niveau pasgeboren baby

In de eerste maand functioneert je baby vooral op reflexen, deze zijn soms onwillekeurig en bestaan uit zuigen (aan de borst), sabbelen, of met de armen slaan. Je baby kan nog niet bewust nadenken, maar dat zal vast geen verrassing zijn. Toch kunnen zelfs pasgeboren baby’s je verrassen; sommigen trappelen lakens weg, of zijn toch in staat zichzelf te verplaatsen (ineens ligt je baby vlakbij de knuffel in de hoek van het ledikant!)

Met 6 weken zul je merken dat je baby steeds meer geluidjes maakt, zonder directe emotie. Je kunt dit stimuleren door zelf veel te praten tegen je baby. Hij wil maar wat graag terug communiceren met jou! Dit kun je vooral zo rond 3 maanden verwachten.

Wat kun je verwachten na 3 tot 6 maanden?

Tot 6 maanden ongeveer blijven de handelingen van je baby reflexen, echter, je baby merkt wel op dat de reflexen gevolgen hebben en kan de reflexen herhalen. Toch is er nog geen sprake van doelgericht handelen.

Help de cognitieve ontwikkeling van de baby te stimuleren
Je baby zal in deze periode steeds meer kreetjes en geluidjes maken en luistert soms daadwerkelijk even wanneer jij iets tegen de baby zegt! Vooral blijven doen dus! Bied je baby speelgoed op leeftijd aan wat de tastzin prikkelt en wat visueel interessant is! In de mond stoppen is óók aftasten, wees je hiervan bewust. Voelen = leren.

Tip: Vergeet baby-zwemmen niet. Het is belangrijk dat je baby zich vertrouwd voelt in het water, maar ook sociaal en visueel is een zwembad een hele beleving, waar je baby veel van leert (met elkaar zingen, klappen, ‘zwemmen’; de meeste baby’s vinden het heerlijk!)

Cognitieve ontwikkeling vanaf 7 maanden

Je baby kan vanaf deze leeftijd steeds meer doelgericht handelen. De handelingen bestaan niet louter meer uit reflexen (al dan niet herhaald). Dit houdt in dat je baby steeds vaker doelbewust een actie onderneemt. Ook gaat je baby vanaf deze leeftijd tijgeren en kruipen! Er gaat een wereld voor hem open; ontdekken, voelen, aftasten; je baby heeft het er druk mee.

Stimuleren van je baby in deze periode
Jij kunt je baby stimuleren door met hem te spelen, je kunt met een zachte bal naar hem rollen, maar ook samen spelen met speelgoed geschikt voor deze leeftijd. Blijf altijd ‘gesprekjes’ voeren met je baby, hij zal op deze leeftijd steeds meer terug brabbelen. Samen muziek luisteren is ook een heerlijke bezigheid, meezingen, klappen en … je mimiek gebruiken: je baby leert er allemaal van!

De ontwikkeling van de baby van 8-12 maanden

Iedere baby ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. Vanaf nu kan het zijn dat je baby steeds vaker zal proberen op te staan en voorzichtige stapjes te lopen, waarbij hij zich zal beethouden aan randen. Is je baby al enigszins gevorderd, dan kun je hem aanmoedigen naar je toe te lopen.

Stimuleer je baby door het steeds nieuwe voorwerpen te laten ontdekken. Zelfs eenvoudig plastic keukengerei kan al interessant zijn (natuurlijk let je altijd op of hetgeen je geeft verantwoord is). Je baby wil ontdekken hoe het voorwerp voelt en wat het kan.

Ook zal je baby steeds meer brabbelen en proberen jouw klanken na te bootsen, dit kan op verschillende geluidsniveau’s zijn! Praat terug met je baby, voer ‘gesprekjes’.

Tot slot …

Voor baby’s is contact met andere baby’s een genot! Het is goed voor de ontwikkeling van je baby om hem vanaf enkele maanden oud enkele malen per week in contact te laten zijn met andere baby’s, bijvoorbeeld op het KDV.  Maar ook bezoekjes aan speeltuinen en dergelijke zijn belangrijk voor baby’s. Ga samen op ontdekkingstocht naar de kinderboerderij! De supermarkt is en blijft natuurlijk ook een heel leuk en interessant uitje voor je baby!

Wordt ie al ouder? Bekijk wat je kunt doen om de cognitieve ontwikkeling van een peuter te stimuleren >>