Is je peuter rond de 2,5 jaar oud, dan zul je merken dat hij of zij steeds ietsjes logischer nadenkt en wat zelfstandiger wordt. Heerlijke momenten die jou van tijd tot tijd versteld zullen doen staan! Ineens propt je kindje niet meer alles in de mond, of kun je iets laten liggen zonder dat het een kliederboel dreigt te worden.
En van lieverlee is je kindje toe aan nieuwe leermomenten en uitdagingen. Wat kun jij als ouder hierin bieden en hoe help je mee aan de cognitieve ontwikkeling van je peuter? Binnen dit artikel gaan we hier verder op in.
Wat betekent cognitieve ontwikkeling eigenlijk?

Onder cognitieve ontwikkeling kun je verstaan: de ontwikkeling van het leerproces van je peuter. Dit hangt samen met de mate van intelligentie, het kunnen oplossen van problemen, het kunnen toepassen en leren van eerdere ervaringen. Opgedane kennis kunnen vertalen naar de praktijk; het is wat peuters volop doen.
Peuters leren in het dagelijks leven ontzettend veel van zowel dingen doen, voelen, horen, als in de omgang met andere kinderen en volwassenen. Zij krijgen een eigen willetje, denk maar aan het bekende ‘ik ben twee en ik zeg nee’.
Op deze leeftijd zal de spraakontwikkeling steeds sneller toenemen, wat overigens niet wil zeggen dat zij alles begrijpen wat je zegt, of wat ze zelf zeggen ;). Het is daarom raadzaam zo concreet mogelijk te communiceren met je kindje, zonder al te lange uitwijdingen en zijtakken in de gesprekjes.
Lees meer over de cognitieve ontwikkeling van een baby of over cognitieve vaardigheden
Zo stimuleer je jouw peuter’s cognitieve ontwikkeling
Op tal van manieren kun je de cognitieve ontwikkeling van je peuter helpen stimuleren. Denk hierbij aan de volgende zaken:
- Contact met andere kinderen: komt je kindje op een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal? Hartstikke goed, contact met kinderen (binnen de leeftijd 1-4 jaar) stimuleert je peuter op allerlei gebieden. Sociale vaardigheden kunnen worden uitgediept. Samen ruzie maken, maar ook samen goedmaken, leren delen, of onderhandelen, het kunnen optrekken aan iets oudere kinderen, of het kunnen ‘pamperen’ van jongere kinderen. Allemaal zaken waar peuters in interactie met elkaar van leren.
- Betrekken bij de alledaagse dingen: laat je peuter op dagelijkse basis ‘helpen’ of ‘meedenken’ met kleine taakjes in huis, of tijdens het boodschappen doen, maar ook zelf (leren) aankleden stimuleert je peuter.
- Geef je peuter wat ‘verantwoordelijkheidsbesef’ door bijvoorbeeld het bordje naar de keuken te brengen, of in de vaatwasser te stoppen. Breng het liever niet als een verplichting, maar juist als een stimulans: bah, dat vieze bordje, waar moet dat heen? Zou jij dat kunnen doen? En weet jij wat de vaatwasser doet met alle vieze borden en glazen? Betrek je peuter en zet hem / haar aan het denken, dit kun je bij tal van situaties doen.
- Stimuleer de fantasie; laat je peuter zelf een verhaaltje vertellen bij een afbeelding in een boek. Is er een brandweerauto te zien, vraag dan waar die auto naar toe zou gaan, vul de fantasie aan en borduur samen verder op het fantasieverhaal: hoe leuk!
- Spreek je hardop uit soms, zo kan je peuter ook iets leren van een situatie. Bijvoorbeeld ‘mama neemt zakdoekjes mee, want je bent verkouden’. Plannen en vooruitdenken. Wat moeten we allemaal meenemen naar het strand? Of: kijk eens naar buiten, zie je die donkere wolken? Ik denk dat het gaat regenen. Zullen we de paraplu maar meenemen? Dergelijke gesprekjes kun je de hele dag voeren met je peuter, je kindje leert al doende en zal gestimuleerd worden logica te leren ontdekken en vooruit te denken.
- Bouwen in het zand, puzzelen, kleuren, spelen met Duplo, knutselen; het draagt allemaal bij de cognitieve ontwikkeling van je peuter. Zorg wel dat je alles op het juiste leeftijdsniveau aanbiedt, want anders kun je het tegenovergestelde bereiken als je peuter juist gefrustreerd raakt!
- Laat je peuter zijn of haar fouten maken, probeer niet te snel in te grijpen (mits er geen sprake is van een gevaarlijke situatie). Je peuter heeft het nodig om fouten te kunnen maken, zonder direct te corrigeren. Probeer wel te benoemen wat er fout ging en draag een andere oplossing aan.
De cognitieve ontwikkeling van je peuter stimuleren gaat spelenderwijs, maar ook gericht. Wanneer jij hier bewust mee omgaat, help je jouw peuter goed op weg om een steeds meer zelfstandige kleuter te worden!